Sfarsit de Partida (Toronto)

SFARSIT de PARTIDA de Samuel Beckett Regia: Alexandru Tocilescu Distributia: Răzvan Vasilescu, Mihai Constantin, Ion Besoiu, Irina Petrescu Vineri, 11 Mai 2012, ora 20:00 Centrul Cultural Japonez, sala Kobayashi Categorii de bilete disponibile: $50 Bilete VIP $40 Bilete Adulti $35 Bilete Seniori si tineri Detalii si bilete pe http://www.cumparabilet.com Synopsis: Hamm (un fost actor) locuieste…

SFARSIT de PARTIDA de Samuel Beckett
Regia: Alexandru Tocilescu
Distributia: Răzvan Vasilescu, Mihai Constantin, Ion Besoiu, Irina Petrescu

Vineri, 11 Mai 2012, ora 20:00
Centrul Cultural Japonez, sala Kobayashi

Categorii de bilete disponibile:

  • $50 Bilete VIP
  • $40 Bilete Adulti
  • $35 Bilete Seniori si tineri

Detalii si bilete pe http://www.cumparabilet.com

Synopsis:
Hamm (un fost actor) locuieste intr-o incapere (atemporala si aspatiala) impreuna cu servitorul sau Clov (posibil fiu) si cu parintii sai (fara picioare,pe care ii tine in pubele, ingropati in nisip). Toate personajele sunt marcate prin dizabilitati fizice /anatomice –Clov nu poate sta jos (are piciorele intepenite), Hamm nu vede si nu se poate ridica (este paralizat), Nagg si Nell nu au picioare. Personajele sunt intr-o permanenta asteptare si invocare a sfarsitului.

Sfarsit de partida este un spectacol in care limbajul beckettian ordoneaza aceasta lume haotica, ii confera forme si proportii, instaureaza profunzime si mai ales, il defineste pe om, singurul caruia ii permite sa-si gaseasca un loc si un inteles in acest univers a priori, golit de sens. Eroii lui Beckett descopera cu stupoare ca in ciuda increderii pe care au avut-o in cuvant, acesta se lasa greu dezbracat, obiectele si fenomenele isi refuza numirea.

Cele patru personaje ale lui Beckett sufera de pedepse inventate care le subliniaza incapacitatea de a sesiza resorturile intime ale universului in care traiesc: cecitate, amnezie, amputare lipsa de forta, paralizie, abrutizare; iar locurile in care unele personaje sunt obligate sa-si duca existenta, amintesc de starile de penitenta premergatoare actului de purificare: ingropati in nisip, intr-un scaun sau chiar in propriile picioare.

Adevarul despre acest sfarsit de partida: Nimeni nu spune, dar este o piesa despre moarte sau mai exact o piesa unde moartea vorbeste despre ea insasi prin intermediul personajelor. Cu adevarat este o descompunere lenta a fiintelor pentru ca nimic nu se poate intampla si pentru ca moartea insasi este un eveniment.

Sfarsit de partida, construieste un spatiu in care personajele se regasesc intr-o permanenta stare de neliniste si angoasa si in care trebuie sa-si demonstreze nevinovatia, raportata la faptul ca exista.

Sursa – Teatrul Metropolis

Written By