La aniversara: Eminescu/Shakespeare cu Emil Boroghina @ Ottawa | JUN 21

Spectacolul “La aniversara: Eminescu / Shakespeare” cu Emil Boroghina, director al Festivalului International Shakespeare – Craiova, la Ottawa pe 21 iunie.

Spectacolul “La aniversara: Eminescu / Shakespeare” cu Emil Boroghina, director al Festivalului International Shakespeare – Craiova, la Ottawa pe 21 iunie.

Evenimentul constă într-un dublu recital susținut de actorul și regizorul Emil Boroghină, ce invită la o nouă lectură a poeziei eminesciene și sonetelor și pieselor de teatru ale lui Shakespeare: “Recitindu-l pe Eminescu… La steaua care-a răsărit” si “Recitindu-l pe Shakespeare… Lumea-ntreagă e o scenă”.

Evenimentul este conceput pentru a comemora împlinirea a 125 de ani de la dispariția “poetului-nepereche”, pe de o parte, și pentru a omagia geniul marelui dramaturg englez, pe de altă parte.

Cele două recitaluri sunt concepute într-o relație de complementaritate, ca două fețe ale aceleiași medalii, punând în lumină paralelismele existente între operele celor doi mari creatori și revelând astfel structurile romantice și dramatismul antitezei – perene dincolo de curentul romantic în literatură. Această perspectivă va nuanța remarca privitoare la Eminescu drept “ultimul romantic”, depășind astfel orizontul temporal prin integrarea lui Eminescu în spațiul valorilor literare universale și eterne.

Recitalul Eminescu cuprinde, între altele, cunoscutele poeme “O, rămâi”, “Venere şi Madonă”, “Epigonii”, “Dormi”, “Atât de fragedă”, “Departe sunt de tine”, “Glossa” sau “Memento mori”. Versurile eminesciene recitate în limba română vor fi dublate de versiunea lor în limba lui Shakespeare, proiectată pe un ecran.

În cadrul Recitalului Shakespeare, Emil Boroghină va interpreta un colaj de fragmente din celebrele sonete şi piese de teatru ale marelui dramaturg – comedii, tragedii sau piese istorice –, precum “Hamlet”, “Henric al V-lea”, “Cum vă place”, “Poveste de iarnă”, “Visul unei nopţi de vară”, “Romeo şi Julieta”, “A douăsprezecea noapte”, “Neguţătorul din Veneţia”, “Othello”, “Timon din Atena”, “Regele Lear” sau “Richard al III-lea”. Recitate tot în limba română, în versiunea unor cunoscuţi traducători, ele vor fi însoţite, şi de data aceasta, de proiecţia textului original în engleză.

Emil Boroghină este actor, regizor, societar de onoare al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, preşedintele Fundaţiei „Shakespeare” din Craiova, director fondator al Festivalului Internaţional Shakespeare din România, vice-preşedintele Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, membru al Senatului Uniunii Teatrale din România.

Ca director general al Teatrului Național din Craiova și ca director al Festivalul Internațional Shakespeare, Emil Boroghină a fost distins cu “Premiul pentru cel mai bun director de teatru din România”, „Premiul pentru cea mai importantă personalitate teatrală din România”, „Premiul de Excelență” acordat de Asociația Internașională a Criticilor de Teatru, în timp ce Festivalul Internațional Shakespeare a primit „Premiul de Excelență pentru calitatea excepțională a ediției 2006” din partea Uniunii Teatrale din România. În 1997, British Council din București i-a conferit lui Emil Boroghină „Premiul pentru cel mai bun manager de teatru din România”, iar în 2011 „Premiul pentru întreaga activitate în promovarea relațiilor româno-britanice”. În 2000 a primit „Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler”, una dintre cele mai importante distincții oferite de Statul Român.

La aniversara: Eminescu/Shakespeare cu Emil Boroghina
Sambata, 21 Iunie 2014, 19.30

Théâtre Centrepointe – Ben Franklin Place
101 Centrepointe Drive, Ottawa

Bilete

 

Nu uitati sa imprimati biletele electronice. Va rugam sa veniti la sala cu 30 de minute inaintea spectacolului.

Organizator

AssociationRocade_EminescuShakespeare_20140621_ottawa

Written By