Amintiri din epoca de aur

Un film romanesc pe marile ecrane din Toronto in perioada 14-20 Octombrie la orele 14:00 si 20:30.

Un film romanesc pe marile ecrane din Toronto in perioada 14-20 Octombrie la orele 14:00 si 20:30.

Sinopsis

Romania, anii 80: la primaria din sat suna telefonul: un politruc de la centru porneste sa inspecteze traseul vizitei de lucru care urmeaza sa aiba loc in ziua urmatoare si insista ca ordinele sa-i fie respectate intocmai.

In Casa Scinteii e fierbere mare: in toate fotografiile oficiale, tovarasul Ceausescu isi scoate palaria in fata domnului Jiscard D’Estaing iar acest lucru este ideologic in-ac-cep-ta-bil.

Curentul electric nu ajunge la Adincatele dar activistul sosit de la Bucuresti insista ca e o datorie de Partid sa-l aduca la scoala si pe ultimul cioban din virful muntelui caci invatura te fereste de pericole de care nici n-ai aflat.

Cu doua saptamini inainte de Craciun, plutonierul de militie Sandu primeste de la cumnatul sau un porc viu si se intreaba cum sa-l taie in toiul noptii fara sa prinda de veste colocatarii din bloc iar fiul lui, Danut vine cu o propunere: ce-ar fi daca l-ar gaza?

La usa Crinei suna Bughi si cere o sticla goala: e tinar, aratos, da video la bairamuri si, de la filmele cu Bonnie si Clyde, Crina incepe sa viseze.

Nevasta lui Grigore tine post, iar el, sofer la Avicola, trage de fiecare data la hanul lui Ildiko fara sa-i treaca prin gind ce avere poarta cu el.

Amintiri din Epoca de Aur
http://www.amintiridinepocadeaur.ro

Un film scris de Cristian Mungiu si regizat de Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Razvan Marculescu, Contantin Popescu si Cristian Mungiu

Amintiri din Epoca de Aur ecranizeaza cele mai cunoscute legende urbane din Romania anilor 80 recuperind umorul care i-a ajutat pe romani sa supravietuiasca perioadei.

Cristian Mungiu: am vrut ca dupa 4 luni, 3 saptamini si 2 zile, si pina la urmatorul meu film de autor sa ofer publicului roman o comedie iar Amintiri din Epoca de Aur, film episodic si colectiv, imbina punctele de vedere a cinci colegi de generatie carora le-a facut placere sa Recupereze sa Refoloseasca si Reconditioneze amintirile din perioada noptilor pierdute la bairamuri, video si cozi.

Legendele urbane din seria Amintiri din Epoca de Aur, filmul-omnibus scris si co-regizat de Cristian Mungiu, sunt:

Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăşi, frumoasă e viaţa!

1. LEGENDA ACTIVISTULUI ÎN INSPECŢIE: La primăria din sat sună telefonul: un politruc de la centru porneşte să inspecteze traseul vizitei de lucru care urmează să aibă loc în ziua urmatoare şi insistă ca ordinele să-i fie respectate întocmai.

2. LEGENDA FOTOGRAFULUI DE PARTID: În Casa Scânteii e fierbere mare: în toate fotografiile oficiale, tovaraşul Ceauşescu îşi scoate pălăria în faţa domnului Giscard D’Estaing, iar acest lucru este ideologic in-ac-cep-ta-bil.

3. LEGENDA POLITRUCULUI ZELOS: Curentul electric nu ajunge la Adîncatele, dar activistul sosit de la Bucureşti insistă că e o datorie de Partid să-l aducă la şcoală şi pe ultimul cioban din vârful muntelui, căci învăţătura te fereşte de pericole de care nici n-ai aflat.

4. LEGENDA MILIŢIANULUI LACOM: Cu două săptămâni înainte de Crăciun, plutonierul de miliţie Sandu primeşte de la cumnatul său un porc viu şi se întreabă cum să-l taie în toiul nopţii fără să prindă de veste colocatarii din bloc iar fiul lui, Dănuţ vine cu o propunere: ce-ar fi dacă l-ar gaza?

Amintiri din Epoca de Aur 2: Dragoste în timpul liber

5. LEGENDA VÂNZĂTORILOR DE AER: În anii 80, aproape că nu mai exista iniţiativă privată: toată lumea era salariată la stat. Dar unii oameni aveau idei. La uşa Crinei, încă elevă, sună Bughi, un băiat frumos, care îi cere un borcan cu apă. Crina i-l dă şi se avîntă alături de el într-un fel de Bonnie şi Clyde al sticlelor goale.

6. LEGENDA ŞOFERULUI DE GĂINI: De ani de zile, Grigore, şofer la Avicola, transportă găini vii de la Baia Mare la Constanţa. Are un consemn: ştie că orice s-ar întîmpla, până seara trebuie să predea camionul sigilat la destinaţie.

7. LEGENDA CURCANULUI ZBURĂTOR: O fată de la ţară are drept prieten un curcan pe care se străduieşte să-l înveţe diferenţa dintre cerc şi pătrat. Culmea e că şi reuşeşte.

TIFF Bell Lightbox

Pentru mai multe detalii despre film si program, vizitati site-ul TIFF Bell Lightbox la

Written By